Pages

Nuffnang

Wednesday, May 11, 2011

ASAM PEDAS IKAN PARI DGN TIMUN.

Assalamualaikum..Ada dua cara utk masak asam pedas..cara tumis dan lagi satu cara rebus, kalau tumis banyak bahan yg perlu disiapkan, utk rebus pula mmg mudah, masukkan air dalam periuk, cili kisar , asam keping, garam dan rebus hingga mendidih kemudian masukkan ikan..x kisah lah kan, setengah org suka yg tumis, setengah suka yg rebus..kali ni akak masak style tumis, dh lama x makan ikan pari, kebetulan jumpa terus beli, asam pedas ni kena masak awal biar rasa asam dan garamnya..selain masak asam pedas @ kari, ikan pari ni kalau bakar mmg sedap..cicah air asam, letak cili api byk2 biar pedas berguling2 baru best..!! issshh lain kali kita bako, kita bako ikan pari pula.......;-D



ASAM PEDAS IKAN PARI DGN TIMUN
By : Sofea@after6am

300 gm ikan pari @ lain2 ikan
1 batang serai ~ titik
1 kuntum bunga kantan
daun kesum
air asam jawa
timun @ bendi ~ timun kerat 2'' kemudian belah 6 dan buang bhgn biji~kulit x perlu buang.
garam dan gula
minyak utk menumis

bahan kisar:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 in halia, lengkuas dan kunyit hidup
sedikit belacan
cili kering~ rendam dalam air panas.

cara:
1. Panaskan minyak tumis serai dan bahan kisar, masak hingga pecah minyak.
2. Masukkan air asam jawa, garam dan gula. biarkan mendidih.
3. Kemudian masukkan ikan dan timun @ bendi, daun kesum & bunga kantan. Bila dah mendidih, kecilkan api biarkan reneh.

4 comments:

  1. sedappnya asam pedas...
    nak hirupp kuah sikit..
    sedappnya tengokkk

    ReplyDelete
  2. ehh.. xpenah tgk asam pedas letak timun.. kalau ikan pari yg kecik2 ld sedap dr yg besar ek?

    ReplyDelete
  3. Suka sgt makan Asam pedas Ikan Pari...tapi tak penah masak campur timun...boleh cuba nanti ni...

    ReplyDelete
  4. Assalamulaikum sofea

    Ni lagi sedap. memang fav ni ikan pari asam pedas. lebih kan pulak daun kesum dan bunga kantan.. harummm.

    lapor lah pulak pagi2 ni.. :DD

    ReplyDelete