KEK PISANG BERCOKLAT
BY: Sofea@after6am
Bahan-bahannya:
10 biji pisang emas ~ lecek bersama 1 sk soda bicarbonate
5 biji telur B
1 1/4 cawan caster sugar
2 titik esen pisang @ 1/2 sk esen vanila
2 3/4 cawan tepung gandum + 1 sk soda bicarbonate~ ayak
1 cawan minyak jagung
( ini utk kek pisang biasa, jika nak yg bercoklat boleh masukkan 100gm parutan cooking chocolate)
Cara:
1. Masukkan telur, gula dan esen ke dlm blender dan blend hingga kembang dan putih.
2. Tuang bancuhan telur tadi ke dlm mangkuk pisang yg telah dilecek. Gaul rata dgn menggunakan sudip @ spatula.
3. Kemudian masukkan tepung sedikit2 selang seli dan minyak.
4. Akhir sekali masukkan parutan cooking chocolate dan gaul sebati.
5. Masukkan dalam papercup @ acuan yg telah dialas kertas dan disapu minyak @ mentega.
6. Bakar 160'c selama 30 -40 min. Utk papercup bakar lebih kurang 20-25 min.
kek pisang mmg sedap kalau makan time panas2..;)
hmm..senang je wat..blender jer...harum bau pisang..saya suker
ReplyDeleteehmmm...harum je bau pisang...mesti sedap
ReplyDeletebestnya kek pisang...
ReplyDeletemas suka...
tengok kek pisang tu...lembut gebu jerk..
k.nor suka kat part kerak2 tu.. sedap :)
ReplyDeleteAssalamulaikum sofea
ReplyDeletekat dapur kak ct ada balance pisang berangan, boleh guna gakkan pisang berangan ni... hihihi. kalau pisang lain tak der stok lah. dari jadi kecut lebih baik buat kuih kan :DD
nak buat tu pun sonang sangat, dok kacau guna blender jer..harus2 kena buat nnt :D
Ira ni kalau tgk kek mmg pantang sikit....suka betul
ReplyDeletesedap nyerrr....... kek pisang tun ada lg dlm peti tu. mmg sedap mkn panas2. bila dh sejuk slow sket. takut rosak, masuk dlm peti ais. hehe.. tun sorg je duk ngadap sebijik kek nih..
ReplyDeletebagusnyer kek nih, pakai blender je.
Assalam kak,sedapnya kek pisang,nmpak lembut gebu jer,Kalolama cikit mesti moist jer kan..Eh ada lagi x kak..Nak cikit..
ReplyDeletesedapnya kek pisang,mesti lagi best bila mkn tergigit cekelet tuh
ReplyDeletesedapnyaa...minta izin nk cnp resepi ye kak....
ReplyDelete