Assalamualaikum...pe kabar semua? hadoooiii lama betul x update blog...bukan apa bz skit akhir2 niii.....byk keja nak kena buat...bz2 pun bukan sampai x masak tau...kita hari2 masak, cuma nak ambil gambar, nak edit pastu nak post rasa malas betul...percaya x hari ni baru buka blog hehe mmg pemalas kan..!! tapii bila ada masa terluang kita akan usahakan utk update...sori ye kalau singgah asyik2 resepi yg sama x tukar2...x nak buang masa lg so tgk la menu lunch hari ni...simple je, Gulai pisang dgn udang sbb nak habiskan stok pisang yg diambil dari pokok belakang rumah...setandan pisang tapi ambil sesikat je..yg lain sedekah jiran2.
GULAI PISANG DENGAN UDANG (tumis darat style)
Bahan-bahan
5 biji pisang muda ( akak guna pisang abu)
300 gm udang sederhana besar
1 paket rempah kari daging
santan secukupnya
1/2 st lada sulah
garam
Bahan tumis darat
4 ulas bwg merah - mayang
4 ulas bwg putih - mayang
1 in halia - hiris nipis
2 tangkai daun kari
4 ulas bwg putih - mayang
1 in halia - hiris nipis
2 tangkai daun kari
minyak
cara:
1. Pisang dibuang kulit dan dipotong serong jgn terlalu nipis atau tebal~ agak2 sendiri lah ye
2. Masukkan air dlam periuk + rempah kari dan masukkan pisang. Tutup periuk dan masak hingga pisang lembut, tambahkan air jika pisang masih x lembut.
3. Tuangkan santan , masukkan udang, lada sulah dan garam secukup rasa.
4. kacau hingga mendidih dan ketepikan.
5.Panaskan minyak dlm kuali dan tumiskan bahan2 tumis darat hingga kekunigan dan tuangkan dalam gulai tadi. Siap utk dihidangkan! ni la pokok dan buah pisang abu yg kat belakang rumah tu..
salam winduuuu kak Sofea!!...wah bz yer kak...lama tak singgah dapur akak ni...mcmx2 menu bestx2 dah tertinggal ni...hmmm gulai pisang ni masa kat kg mak nieza selalu msk mcm ni...pisang muda kan...sedap ni..
ReplyDeletemakaceh yer kak sharing resepi kuih apam mentega tu..dh try buat dh sabtu lepas memang best apam tu..lembut dan gebus jer....tak sempat nak kirim kat akak dah abis..hehe