Pages

Nuffnang

Thursday, October 11, 2012

MASAK LEMAK CILI API PUCUK PAKU

Assalamualaikum..

Masak ala2 kg hari ni ..
Plan nak buat kerabu pucuk paku tapi kekurangan bahan,
So jadi la masak lemak cili api..


MASAK LEMAK CILI API PUCUK PAKU
By : Sofea@after6am

Bahan2:

2 ikat pucuk paku
udang @ ikan bilis
6 biji cili padi
3 ulas bawang putih'
2 ulas bawang putih
sebatang serai ~ dititik
sedikit kunyit hidup @ serbuk kunyit
santan secukupnya
garam

cara:

1.  Potong pucuk paku kemudian celur sebentar dalam air mendidih yg bercampur sedikit garam. toskan.
2. Kisar @ tumbuk cili padi, bawang merah, bawang putih dan kunyit hidup hingga lumat.
3.  Masukkan santan, serai, bahan2 yg dikisar tadi ke dalam periuk.  Masak hingga mendidih sambil dikacau selalu supaya x pecah minyak.
4. Akhir sekali masukkan udang, pucuk paku dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih sebentar.
5.  Siap utk hidangan seisi keluarga.


Ini la rupa pucuk paku ye anak2..:)

6 comments:

  1. Salam kak! selamat petanggggg! dah makan petang belum niii??? ehehe... pucuk pakuuuuuuuu sedapppnyaaaaa!! tp kalau pucuk paku perak kita suke yg ni pun suke jugak mmg sedap kalau buat masak lemak gini eeeeee.... kat pasar tak musim lerrr huhu

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. kakchik, sama la kita, suka masakan kg mcm ni..:)

      Delete
  3. Salam kenal dan sis follow sini.
    Sedapnya.

    ReplyDelete
  4. pucuk paku masak lomak pon sodap!!!!

    ReplyDelete