American Cheese Cake
Souce : Majalah saji
By: sofea@after6am
250 gm biskut marie (hancurkan)
100 gm mentega ( cairkan )
BAHAN KEK :
500 gm cream cheese
250 gm gula kastor
5 biji telur
150 gm krim putar ( putar hingga gebu )
1 biji lemon (ambil jusnya)
Cara-cara:
Utk dasar: Gaul biskut dan mentega cair dan mampatkan dlm acuan kek ( guna acuan spring foam) . Sejukkkan dlm peti sejuk hingga keras. Utk adunan kek:- Putar cream cheese dgn gula kastor hingga sebati.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji, pukul setiap kali telur dimasukkan.
- Masukkan jus lemon,kacau rata.
- Kemudian masukkan krim putar yang telah dipukul hingga gebu terlebih dahulu.
- Tuangkan adunan dlam acuan yg telah diletakkan dasar tadi.
- Bakar selama 1 1/2 jam -suhu 150'c secara steam bath. Bila dh masak jgn terus keluarkan, biarkan kek sejuk dlm oven dgn cara merenggangkan pintu oven.
salam,
ReplyDeletetak tahan tengok cheese layer tu. =D