Sebenarnya byk juga kumpul resepi moist choc cake tapi resepi ni akak suka, mmg moist..kalau nak tau cuba lah ye..!
Bahan-bahan:
3 biji telur
3 biji telur
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak jagung/ minyak masak pun boleh
1/2 cawan susu pekat manis
1 2/3 cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonat
cara:-
1. campur koko, gula, susu cair, susu pekat dan minyak dlm periuk. masak sebentar atas api kecil sehingga semua bahan larut. Angkat dan biarkan suam.( akak masukkan dlm microwave je)
2. Tepung + baking powder + soda bikarbonat - ayak
3. Putar telur hingga kembang, kemudian masukkan no: 1 (Campuran koko).
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kaup balik hingga semua sebati.
5. Tuang dalam acuan yg telah dilengser dgn butter dan alas kertas di dasarnya.
6. Kukus selama 1 jam @ sehingga masak. Seeloknya penutup kukus dibalut dgn kain utk mengelakkan wap jatuh ke atas kek.
7. Sejukkan kek sebelum dihias dgn coklat ganache.
Ganache
180 ml double cream
230 gm coklat masakan, dicincang
1-2 sb butter
cara:
1. panaskan double cream hingga mendidih.angkat dari api.
2. masukkan coklat masakan dan kacau hingga cair semuanya.
3. masukkan butter, kacau lagi & biarkan pekat sedikit.
4. Bolehlah di tuangkan di atas kek.
Ganache
180 ml double cream
230 gm coklat masakan, dicincang
1-2 sb butter
cara:
1. panaskan double cream hingga mendidih.angkat dari api.
2. masukkan coklat masakan dan kacau hingga cair semuanya.
3. masukkan butter, kacau lagi & biarkan pekat sedikit.
4. Bolehlah di tuangkan di atas kek.
No comments:
Post a Comment