Pages

Nuffnang

Wednesday, September 21, 2011

APAM MENTEGA LAGI

Assalamualaikum...Harap2 x de la yg loya @ muntah ijau bila tgk akak x habis2 menayang Apam mentega, kalau yg tengok pun dh jemu apatah lagi akak yg membuatnye..kalau dulu mkn gak ler seketul dua lepas masak..laa ni tengok je..nak mkn pun dh x lalu..Buat kelmarin sbb ada yg mengoder...ok tgk je lah ye, kalau nak rasa leh buat sendiri, resepi akak sertakan sekali..!

APAM MENTEGA

Resepi: Sofea@after6am

Bahan-bahan ( +-50 biji )

  • (A) Bahan2 utk gula hangus:-
  • 11/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 250 gm mentega
  • (B)
  • 3/4  cawan gula castor 
  • 4 biji telur
  • 3 cawan tepung gandum ayak besama
  • 2 sudu teh soda bikarbonate
  • 1 tin susu cair
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara

  1. Cara membuat gula hangus: masukkan gula dlm periuk, masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
  2. Padamkan api (utk mengelakkan air gula terpercik semasa kita tuang air) dan masukkan air. Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
  3. Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
  4. Kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung. Gaul semua hingga sebati.
  5. Perap selama 1/2 jam.
  6. Panaskan pengukus dan acuan lompang. Tuangkan adunan ke dlm acuan. Adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
  7. Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min. Tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
  8. Selamat Mencuba.......

8 comments:

  1. kak pia dh x lalu makan ye. tun x penah pun mkn nih.. hehe.. sbb duk kiv nunggu bila laa nk beli acuan lompang tu (padahal buleh je letak dlm acuan biasa kan)

    ReplyDelete
  2. Tun..alaa siannyer x pernah rasa lagi..x pe letak dlm remakin @ bekas2 kecil ..kalau letak dlm loyang lebihkan masa mengukus..akak pernah letak dlm acuan kuih putri ayu..pun ok jugak

    ReplyDelete
  3. oo tak lalu dah dia nak telan..meh sini nak tlg mkan..akak buat bnyk2 yer..hehe
    tak rasa soda kuat sgt ke kaak? saya yg kukus2 ni takut bau soda..

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum K.Sofea,
    alahai comenya apam mentega ni...dah lama nak buat guna resepi akak ni..arini gak nak buat..lama tul tak mengapam...kuih2 kegemaranku...

    ReplyDelete
  5. kalau makan ngan kelapa ok tak..? atau dia dah manis ke?

    ReplyDelete
  6. Salam Kak...Ni kuih kegemaran ni..dahlah baunya wangi...lembut dan gebus pula

    ReplyDelete
  7. Anna Qawina..x de bau soda lah :)

    Yatie..tq..selamat mencuba & selamat berjaya :)

    Nazrah..apam ni dh manis, tapi kalau nak mkn ngn kelapa pun boleh jg.

    Sue..wsalam, kalau dh suka tu leh la buat ye :)

    ReplyDelete
  8. Salam...Uyeeeeee..dah buat pun tadi pagi tapi belum rasa lagi..puasa..tak sabar nak tunggu balik kerja n berbuka time...nak rasa..tapi baunya memang wangiiii dan hasilnya gebu sangat....

    ReplyDelete