Pages

Nuffnang

Tuesday, December 21, 2010

Mee Udang


Org2 kat rumah ni mmg suka mee, bihun, kay teow..x kiralah masak cara berkuah @ goreng..so kita layannnz..

Mee Udang
sumber: sofea@after6am 

Bahan-bahan:-

Mee kuning ( celur dan toskan)
350 g udang  saiz besar (bersihkan, kepala udg rebus utk buat stok)
2 biji bawang besar  (kisar)
3 ulas bawang putih ( ketuk)
3 sb cili kisar ( nak pedas tambah lagi)
3 biji kentang ( rebus & blend )
3 sb sos tomato
3 sb sos tiram
1 pokok sawi
1/4 biji kobis
1 biji tomato ( potong 6)
garam & gula
air rebusan udang
minyak utk menumis 

Hiasan : 
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng
Tauhu goreng
cili merah

Cara-cara:-
1. Panaskan minyak ,tumis bwg putih dan bawang besar  hingga naik bau.
2. Masukkan cili mesin dan masak hingga pecah minyak.
3. kemudian masukkan air rebusan udang, sos tomato, sos tiram dan kentang  yg  tlh  
     diblend tadi. Masak hingga mendidih.
4. Kemudian masukkan udang  serta sayur2an.Tambahkan garam & gula secukup rasa.

Cara menghidang: Isikan mee ke dlm mangkuk, sendukkan kuah dan taburlah bahan2 hiasan. Hidangkan panas2..Selamat mencuba..!




No comments:

Post a Comment