Puteri ayu...ayu ke..??? mmg ayu..sedap beb!..gebu dan ringan je..x macam yg kadang2 beli..rasa kureng skit..tu la lain kali buat sndiri tau...!
Puteri Ayu
Resepi: Dari Kelas masakan
sumber:sofea@after6am
Bahan-bahan :-
(A)
1 biji kelapa parut (putih)
1 sb tepung ubi
sedikit garam
acuan
minyak
(B)
250 gm tepung gandum
1 st baking powder
280 gm gula
4 biji telur (sejuk)
1 sb ovallate
250 ml pati santan ( akak guna santan kotak 200ml + 50ml air)
pandan paste (ikutla nak hijau mcmana)
cara-cara:
- Sapu acuan dgn sedikit minyak. Kelapa digaul dgn tepung ubi dan sedikit garam.
- kemudian ambil sedikit kelapa tadi dan tekan2 kedlm acuan.
- Ayak tepung gandum+ baking powder. ketepikan.
- Pukul telur + gula + ovallate hingga betul2 kembang.
- Perlahankan mixer masukkan tepung selang seli dgn pati santan.gaul hingga semua sebati dan masukkan pandan paste.
- Panaskan periuk pengukus dan masukkan acuan yg telah diletak kelapa. kukus 5-10 minit.( utk mengelakkan kelapa cepat basi)
- Selepas itu tuangkan adunan tepung ke dlm acuan. kukus lagi selama 15 minit. (Tutup penutup dgn kain utk mengelakkan air jatuh ke atas kuih)
- Hidang panas2, sesuai utk b'fast @ minum ptg.
ayu sungguh kuih ni. brapa minit pukul tuk pastikan ia betul2 kembang?
ReplyDelete