Assalamualaikum..pernah masak nasi daging tak? Akak dh banyak kali buat cuma x sempat nak snap gambar..mudah dan cepat masak daging ni..sbb akak menggunakan Perencah Nasi Daging keluaran Iman, dlam rempah ni semua dh ada cuma bancuh dgn sedikit air & tumis. Cara memasak juga disediakan di belakang pek cuma akak menambah 1, 2 bahan mengikut citarasa sendiri.
NASI DAGING
BY : Sofea@after6am
BAHAN-BAHAN:
250 gm beras basmathi ( rendam 1 jam)
1/2 kilo daging batang pinang ( potong sebesar kotak mancis)
1 paket rempah nasi daging Iman ( bancuh dgn sedikit air )
Air rebusan daging
1/4 cawan susu cair
Bahan tumis:
4 ulas bawang merah ~ mayang halus
3 ulas bawang putih ~ mayang halus
sedikit halia ~ hiris nipis
buah pelaga, kayu manis, bunga lawang
2 helai daun pandan ( simpulkan)
3 sb minyak sapi
Bahan tabur :
Bawang goreng
Hirisan daun ketumbar & pudina
Cara:
1. Panaskan minyak sapi dan masukkan bahan tumis ( akak guna pressure cooker) kacau hingga wangi dan masukkan rempah nasi daging . Kacau hingga pecah minyak, masukkan daging dan air , tutup periuk dan biarkan daging empok.
2. Setelah daging empuk sediakan periuk lain @ boleh juga guna rice cooker, tumis 1 sb minyak sapi dan tuangkan daging + air rebusan tadi, masukkan susu dan beras, kacau rata. On kan rice cooker dan nasi akan masak spt biasa.
3. Bila nasi dh sempurna masak, gaul2 kan dgn sudip dan taburkan hirisan daun ketumbar, daun pudina dan bawang goreng.
4. Hidangkan nasi daging bersama air asam, dalca dan papadom.
salam sofea....rempah nasi daging lm peket tu tak pernah cuba lagi selalu buat guna ramuan sendiri. Apapun teringin juga nak cuba mungkin ada kelainan dari segi rasa.
ReplyDeleteSalam Kak Sofea...Sesuai sangat ni buat lunch...Nak cuba jugalah perencah tu...
ReplyDeleteAssalam Sofea.....nasi daging mmg fav akak...lgpun nak masaknya pun simple je lauk2 dia kan..janji ada air asam...mmg pergghhh!! Bertambah2 makan.... ^_^
ReplyDeleteEnaknya nasi daging! Pernah buat tapi guna perencah sendiri je...
ReplyDeleteSelera k.gee tgk nasi daging tu...sesuai buat untuk pagi raya ni kan....bolehlah k.gee cuba nanti...
ReplyDelete