KARI DAGING PELANDUK
RESEPI: Sofea@after6am
Bahan-bahan:
1 ekor pelanduk @ ayam @ daging lain pun boleh juga, jgn lak menangis kalau x de pelanduk.
2 1/2 peket kecil rempah kari daging- bancuh dgn sedikit air
4 sb kerisik- kalau rajin buat sndiri- lagi sedap!
1 biji tomato- potong 6
4 biji kentang-potong 2 @ 4
1/2 btg carrot
santan secukupnya
garam
Bahan blend:
1 labu bwg besar
4 ulas bwg putih
1 in halia
bahan tumis:
4 ulas bwg merah-mayang
4 ulas bwg putih- mayang
1 in halia-hiris nipis
2 tangkai daun kari
sedikit kayu manis & bunga lawang.
2 tangkai daun kari
minyak
cara:
1. Potong dan bersihkan daging pelanduk dengan garam dan limau nipis. Biarkan 20 minit
sebelum dibilas.
2. Panaskan minyak, tumis bahan2 tumis hingga harum dan masukkan bahan yg diblend.
kacau2 sebentar dan masukkan rempah kari. Masak hingga pecah minyak.
3. kemudian masukkan daging dan sedikit air. Masak sehingga daging lembut.
4. Masukkan santan, kentang & carrot dan masak hingga kentang empuk.
5. Akhir sekali masukkan buah tomato dan garam secukup rasa.
Ni la rupa pelanduk ..x tunjuk nanti kata tipu pulak..;)
Nasi serai..resepi boleh rujuk di sini
kerabu taugeh
KERABU TAUGEH
RESEPI: Sofea@after6am
Bahan-bahan:
Udang @ kerang -rebus dgn sedikit garam.
Daun kunyit,daun pegaga,bunga kantan –hiris halus
Cili kering@ cili boh + cili padi + belacan –tumbuk
5 sb kerisik
Sedikit air asam jawa ,garam & gula
Cara:
1.Taugeh basuh bersih dan celur sebentar..jgn sampai lembik. angkat dan toskan .
2. Dalam satu bekas, gaul cili yg telah di tumbuk tadi + kerisik +air asam jawa+garam
& gula secukup rasa
3. kemudian masukkan kerang atau udang, taugeh dan daun2 ulam yg telah dihiris halus.
4. Gaul semua dan siap utk dihidang.
sedapnya daging pelanduk..mas pernah makan sekali masa kecik....
ReplyDeletewaaaa besar juga pelanduk tuh kan kak... tk penah mkn... rusa penah lah! rasa sket kak... hihi
ReplyDeleteyes mas mmg sedapppp !! :)
ReplyDeletehana..besar ler jugak...2 hari mkn baru habis ;p
ReplyDelete