DAGING MASAK KICAP PEDAS
SUMBER : ummizaihadi-homesweethome
BY : Sofea@after6am
Bahan: ( 5- 6 orang)
- 400 gm daging batang pinang - dihiris nipis, dibersihkan.
- 1/4 cawan kicap manis
- 1 keping asam gelugur
- 1 labu bawang besar - hiris bulat gelang
- 1 biji cili hijau - belah 4
- 1 biji cili merah - belah 4
- 1 1/2 - 2 sb. gula
- 1/3 cawan air
- garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
- 2 sb cili kering kisar
- 3 biji bawang merah - ditumbuk
- 2 ulas bawang putih - ditumbuk
- 1 inci halia - ditumbuk
- 1 sk jintan manis - ditumbuk
- 1/2 sk jintan putih - ditumbuk
- 1 batang serai - diketuk
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 kuntum bunga cengkih
Cara-Cara:-
- Panaskan minyak dalam kuali, perlahankan api dan tumiskan bahan2 tumbuk dan kisar, kulit kayu manis, lawang, cengkih dan serai. Kacau hingga naik bau dan cili kisar garing sedikit.
- Masukkan daging, kacau rata sebentar.
- Tambahkan kicap dan gaul rata...Masukkan sedikit air dulu..Biar daging mesra dengan kicap.
- Masukkan pula asam gelugur dan jika daging belum empuk tambah sikit air lagi.
- Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
- Akhir sekali bila daging telah empuk, masukkan bawang besar dan cili merah dan hijau...Kacau layu sekejap dan angkat.
- Hidangkan dengan nasi panas2...
Suka sgt daging masak cam gini...lagi pedas lagi bagus...:)
ReplyDeletebetul3 cik cek..
ReplyDeletePheewwww...mintak sikit...hehehe...thanks sudi try ya SoFea...amboiii, menjilat jari nampak... ^_^, akak pun dah lupa rasa...hahahaha
ReplyDeletesalam sofea...nmpk mengancam dgg tu,mkn ngan nasi panas2 best ni....
ReplyDeleteBoleh tak saya tak pakai Kicap Manis? saya tak gemar langsung manis dalam makanan saya.
ReplyDeleteChacha, boleh aje kalau x nak guna kicap manis..ikut selera masing2.
Deletenampak sedap je ni..nk buat lah buka ni..
ReplyDeletewww.ummiammararif.blogspot.com