MEE JAWA
Resepi : Chef Hanieliza
Sumber: sofea@after6am
Bahan-Bahan:
1 kg mee kuning (dicelur)
1/2 kg. daging [rebus lembut dan hiris nipis]
300 gm tauge (buangkan akarnya)
2 tangkai daun bawang (dihiris)
5 biji cili merah (dihiris) (guna 1 biji )
3 keping tauhu goreng (dihiris nipis)
3 biji telur rebus (dibelah)
3 biji limau nipis (dibelah)
Sedikit bawang goreng
Bahan Kuah:
1/2 kg keledek (direbus & dikisar)
3 ulas bawang putih *
5 ulas bawang merah *
3 batang serai *
Sedikit halia *
sedikit lengkuas *
100 gm udang kering *
2 s/b cili kisar -( akak tambah 3 sb lagi)
3 s/b serbuk kari daging
air rebusan daging
Sedikit garam
Sedikit minyak masak
Sedikit gula
(blend halus bahan bertanda *)
Caranya:
1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yang dimesin, rempah & cili kisar hingga garing.
2. Masukkan keledek. Tambahkan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan.
3. Akhir sekali, masukkan garam & gula. Biarkan hingga kuah mendidih.
4. Angkat dan hidangkan dgn bahan yg dihiris.
Buku yg menjadi rujukan akak kalau nak masak mee, mihun & kay teow..mmg menepati selera ..Tq Chef !
dr trg ke penang, terus ke jawa... mee jawa 3 mangkuk pls :)
ReplyDeletex pe kita hantar 3 mangkuk besar, sbb rumah k.nor ramai..tunggu kat tangga ye! ;)
ReplyDeletesalam sofea..cikmanggis buat kunjungan balas ni..wah sedap ni..makanan kegemaran Cm ni jika dapat makan dgn lada jeruk sedapp
ReplyDeleteDari Miri dah sampai ke Jawa nak join Sofea & gang2 lain... semangkuk please....hehe
ReplyDelete