Pages

Nuffnang

Friday, June 28, 2013

SMECC ~ SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE


Assalamualaikum...

Alhamdulillah.. baru berkesempatan mengupdate blog
yg  tenggelam timbul ni...kejap ada, tapi lama menghilang..
Terima kasih kiranya anda masih sudi mengunjungi blog
after 6am ini...:)
Jom tengok resepi kali ini...Moist chocolate kek lagiii..
x leh sesuka hati nak potong kek tu tau...
sbb bukan kita yg punya...
Ahmad Albab yg punya....hehehe


SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com
By : Sofea@after6am


Bahan-bahan : loyang 6-7 inci

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.