Pages

Nuffnang

Wednesday, November 28, 2012

DURIAN CREPE

Assalamualaikum..

Durian crepe...Durian crepe..Durian crepe...
Satu fenomena yg luar biasa...
Sana sini tgk member2 buat durian crepe..
Ada yg siap bisnez...
Kebetulan musim durian sekarang ni..
so akak ambil kesempatan mencubanya...
pegghhhh, dia punya rasa mmg tak terkata sedapnya..
pasti akan buat lagi dan lagi lepas ni...


RESEPI DURIAN CREPE
by : eyna haneyna
dicuba oleh : zila4ever.blogspot.com
Cubaan pertama :  Sofea@after6am

Bahan-bahan-
-20gm tepung gandum
-20gm tepung ubi
-10gm tepung kastard
-10gm tepung jagung
-1 biji telur
-1 sdk myk masak
-1 sdb gula halus
-40ml susu cair
-150ml air
-pwrna kuning
-perisa durian 


cara-caranya
masuk semua bahan kedalam mangkuk.sebatikan dengan whisk dan tapis..
kalau pekat  tambah air sedikit
boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kena hilangkan buih-buih itu dahulu.untuk mengelakkan crepe akan berlubang bila banyak buih..
ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yangg dipegang..
layangkan kuali agar adunan sekata
masak atas api kecil.
masak hingga kering,angkat tak perlu terbalikkn semasa  mengangkat.
|
filling
-150ML FRESH CREAM diputar hingga kental..

  (boleh mix sekali dgn 2sdb isi durian)
-isi durian..

-letakkan fresh cream letak isi durian ..dan letak lagi fresh cream di atasnya..
-lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah..

-siap


 Buat sendiri leh letak isi durian byk2..:)

Friday, November 23, 2012

TALAM SKOTENG

Assalamulaikum..

Memang ramai yg tak pernah tgk skoteng kan?
Akak pun 1st time tgk & buat  kuih talam ni...
Skoteng tu anak sedara yg belajar di Melaka tolong belikan..
Rasanya kat Melaka je kot ada..
Tapi kalau nak buat talam ni, tak ada skoteng
boleh gantikan dgn sengkuang cina @ cha cha..
Terima kasih kepada Chef Asma & K.Am..


TALAM SEKOTENG
Resepi : Chef Asma

LAPISAN BAWAH
50g sekoteng (rebus & toskan)
(Kalau x ada sekoteng blh guna sengkuang cina yg direndam dgn perwarna pink, itu kata Chef Asma)

(*)
150g tepung beras
250ml santan pekat
450ml air
1tbsp Tepung Hoen Kwee (putih)
150g gula castor ( akak letak 120gm)
1tsp garam

CARANYA
Bancuh semua bahan yg bertanda (*) tapis & masak hingga naik wap - tutup api
Masukkan sekoteng (yg telah direbus tadi) dan kacau rata
Tuang ke dlm loyang & kukus selama 25 minit.
LAPISAN ATAS
150g tepung gandum
300g gula halus (akak letak 270gm)
5/3/2 biji telur
250ml santan pekat
500ml air
1/2 tsp garam
1 ½ tsp perisa rose

CARANYA
Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk & masak hingga naik wap
Tuangkan ke atas lapisan bawah
Kukus selama 30 minit

* Guna Loyang 10x10x2 @3

Sabar ye..Tunggu kuih betul2 sejuk baru potong k....

Ni la rupa skoteng...

Friday, November 9, 2012

LAKSA SARAWAK

Assalamualaikum..

Anda pernah mkn laksa sarawak?
Teringin nak rasa?
Tak ada pes nak buat?
Anda x perlu ke Sarawak utk merasanya..
Boleh masak di dapur sendiri walau x ada pes..
Ikut resepi yg diberi oleh Dayang...
Akak dh byk kali buat, boleh tgk di sini & di sinun..:)


PES LAKSA SARAWAK

Bahan-bahan : anggaran 200 gm
  • 8 biji bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 10-12 tangkai cili kering*
  • 1 inci lengkuas*
  • 1 sk ketumbar
  • 1 sk jintan manis
  • 1 sk jintan putih
  • 3 biji buah keras*
  • 2-3 batang serai*
  • 1 inci belacan bakar*
  • 1/4 cawan kacang tanah (digoreng)
  • 1/4 cawan bijan (digoreng tanpa minyak)
  • sedikit garam
  • sedikit minyak utk menumis
Cara-cara :
  1. Kisar lumat bahan-bahan yang bertanda *.
  2. Bahan-bahan seperti jintan manis/putih, ketumbar, kacang tanah dan bijan dikisar/ditumbuk halus terlebih dahulu sebelum disatukan dengan baha-bahan bertanda *.
  3. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan tadi sehingga keperangan. Tambah garam dan sedikit gula. Kacau rata-rata.
  4. Simpan di dalam bekas yang bertutup dan masukkan ke dalam peti sejuk sekiranya ingin menyimpan lama. 

Resepi Sambal Udang Kering 
bahan-bahan :
  • 6 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • sedikit belacan bakar (dikisar)
  • segenggam udang kering (dikisar/ditumbuk halus)
  • 4-5 sudu makan cili kisar/cili giling secukupnya 
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula
Car-cara :
Tumiskan bahan-bahan kisar dan cili kisar tadi hingga pecah minyak. Perasakan dengan garam dan gula dan masukkan air asam jawa. Kacau hingga pekat.
 SELAMAT MENCUBA..!

Thursday, November 8, 2012

APAM POLKADOT

Assalamualaikum..

Apam yg sedap dan gebu, kesukaan anak2
boleh dibuat pelbagai corak & warna
juga letak inti pelbagai rasa spt, bluberry, strawberry, coklat,
kelapa & yg ni akak letak inti kacang merah.


APAM POLKADOT
RESEPI : Lilydvalley MyResipi - APAM COMEL INTI KELAPA
SUMBER Resepi Rahsia Apam Polkadot
BYSofea@after6am 

BAHAN-BAHAN:

 275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar atau susu cair
3 sudu teh baking powder = diayak sekali
3 biji telur sejuk dari peti ais
1 sudu kecil ovelette
1 sudu esen vanilla
Filling/perasa adalah mengikut citarasa masing2
Pewarna adalah terpulang, janji yang dibenarkan

CARA-CARA:
 1. Pukul telur putih sehingga kembang elok.
2. Kemudian masukkan ovelette, kuning telur dan esen vanilla, pukul sampai kembang lagi.
3. Masukkan gula, pukul sampai kembang lagi.
4. Masukkan tepung dan baking powder diselang seli dengan susu kemudian gaulkan.
5. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.
6. Masukkan setiap warna dlm piping bag atau plastik bersih.
7. Picit adunan ke dalam mangkuk kertas.
8. Letakkan filling yang digemari, untuk lebih mudah masukan ke dalam plastik kemudian picit.
9. Picitkan lagi adunan yang sama sehingga penuh dan kemudian dot-dot kan dengan warna pilihan.
10. Kukus 10-15 minit sehingga masak.

Nota: Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah atau mekar. Gunakan api yang sederhana sahaja.
Digalakkan untuk balut tudung periuk anda dengan kain bersih untuk mengelakkan air wap kukusan menitis jatuh ke atas apam dan menyebabkan apam tidak cantik.


Friday, November 2, 2012

CHOCOLATE CUPCAKES WITH BUTTERCREAM

Assalamualaikum

Bajet cupcakes.
Sesuai utk sebarang majlis,  Birthday, wedding ,door gift, etc.
@ utk makan2 seisi keluarga.


CHOCOLATE CUPCAKES WITH BUTTERCREAM
SUMBER : DARI BUKU KEK CAWAN Lynn Hassan
 
Bahan-bahan utk kek:
 
1/2 cawan mentega
250 gm gula kastor ~ akak letak 200gm
300gm tepung naik sendiri
1/2 cawn serbuk koko
11/2 cawan susu segar
1 st esen vanila
2 biji telur

Cara:
1. Ayakkan tepung naik sendiri bersama serbuk koko.
    Kemudian campurkan semua bahan ke dalam mixer kecuali telur.
2. Pukul dgn kelajuan perlahan selama 5 minit. Tukar kelajuan tinggi san putar lg selama 2 minit.
    Akhir sekali masukkan telur  dan putar dgn kelajuan tinggi.
3. Gaul sebati dgn spatula dan boleh lah masukkan adunan ke dalam paper cup. Bakar pada suhu 180'c
    selama 20 minit @ sehingga masak. Hiaskan dgn buttercream.

Buttercream:
150 gm krimwell

50 gm mentega
200 gm gula icing ( ayak) ~ kurangkan jika x suka manis.
1 st vanila.
pewarna

Cara:
1. Putar krimwell sampai ringan, kemudian masukkan mentega,serta vanila dan putar lagi.
2. Masukkan gula icing dan putar hingga ringan & gebu. ( cara akak, gula icing tu masukkan sikit2 dan rasa, kalau dh cukup manis x perlu habiskan gula)
3. Letak beberapa titik pewarna makanan dan kacau rata. Siap utk deko di atas kek.


PUDING TAUHU

Assalamualaikum 

Baru berkesempatan melepak depan PC...
Alhamdulillah dgn sedikit masa yg terluang cuba mengupdate blog..
Apa2 pun terima kasih kpd sahabat2 blogger yg masih  sudi
melawat blog yg x seberapa ini...
Jom tgk entry utk hari ini.....
Dessert yg simple & menjadi kesukaan ramai ;)
Resepi sebelum ni menggunakan  agar2 tali @ strip - di sini
Tapi kali menggunakan agar2 serbuk - lebih senang kerja :)
Terima kasih K.Nor..kita copy paste je resepi kat sini..

PUDING TAUHU 
resipi original: K.Nor@SecubitGaram
BY : Sofea@after6am

Bahan:
utk puding:
1 paket agar2 serbuk@10gm sepaket
6 1/2 cawan air
1 1/2 sudu besar gula
1/2 cawan santan
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan susu cair
secubit garam
1 helai daun pandan

utk kuah:
1 tin laici
1 tin air (guna tin laici sebagai penyukat)
3 - 4 sudu besar gula

Cara:
utk buat puding:
Masak air bersama serbuk agar2 dan gula serta daun pandan hingga mendidih.
Masukkan santan, susu pekat, susu cair dan garam.
Masak lagi hingga hampir mendidih (keluar wap yg banyak) dan padamkan api. Biarkan hingga suam.
Tapiskan ke dalam sebuah bekas lain dan bolehlah dituangkan ke dalam acuan yg disukai.
Biarkan sejuk dan masukkan kedalam peti ais sehingga hendak dihidangkan.

Utk kuah:
Asingkan laici ke dalam bekas berasingan dan siat2kan sedikit.
Masak air laici bersama 1 tin air dan gula hingga mendidih.
Biarkan sejuk
Masukkan ke dalam peti ais dan biarkan betul2 sejuk sebelum menghidang.

Cara menghidang:
Letakkan puding ke dalam sebuah mangkuk dan letakkan juga laici yg disiat tadi.
Tuangkan kuah dan puding sedia utk dimakan.

* puding ni boleh juga kalau nak dimakan dgn fruit coktail, cuma gantikan laici tu dgn fruit coktail ya.. bahan2 utk kuah tu yg lain2nya boleh guna sama cam dlm resipi.


Cuba dulu ..baru tau sedap ke tak..!  :)