Pages

Nuffnang

Monday, October 15, 2012

CRISPY ROTI POKET

Assalamualaikum..

Menu roti lagi hari nii...
T.kasih kepada penyumbang resepi yg simple tapi sedap nii..MamaZieza & K.Nor@SecubitGaram
Kalau ada lebihan roti kat rumah tu boleh la cuba buat ye !


CRISPY ROTI POKET
resipi : K.Nor@SecubitGaram
idea resipi : MamaZieza
BY : Sofea@after6am

Bahan2 :
10 - 12 keping roti sandwich (gardenia)
1 biji telur
serbuk roti/breadcrumbs secukupnya ~ k.nor guna white breadcrumbs
sos cili
minyak untuk menggoreng

Bahan inti:
2 keping daging burger oblong RAMLY ~ k.nor guna daging ayam
1/2 batang lobak merah ~ dihiris panjang spt bantang mancis
sedikit kobis ~ dihiris nipis
1/2 biji bawang merah ~ dihiris nipis
1 biji cili merah ~ dicincang/hiris nipis
3 tangkai daun sup ~ dihiris
2 sudu besar mayonis
1 sudu besar serbuk lada hitam
secubit garam

Cara2:
Goreng daging burger tanpa minyak hingga masak.
Hiris nipis dan panjang daging burger yg dah masak tadi.
Masukkan kedalam sebuah bekas/mangkuk besar.
Masukkan lobak merah, kobis, bawang besar, cili merah dan daun sup. Gaul.
Masukkan pula mayonis, serbuk lada hitam dan garam. Gaul lagi hingga sebati. Ketepikan

Canai/gelek roti dgn kayu penggelek/rolling pin (tanpa buang kulit tepi) hingga nipis hingga habis.
Susun bersama 2 keping roti tadi dan tekap dgn bekas bulat (samada bekas air, acuan bulat yg sepadan dgn saiz roti).  Buat hingga habis.
Dengan menggunakan berus, sapu telur yg dah dikocok pada keseluruhan roti.
Kemudian salutkan roti td dgn breadcrumbs hingga rata.
Goreng roti dlm minyak yg dah dipanaskan hingga keemasan. Angkat dan toskan. Insyaallah roti akan mengelembung ketika menggoreng.
Dengan menggunakan pisau yg tajam, potong 2 roti tadi.
Ambil sedikit inti tadi dan isikan ke dalam roti tersebut.
Buatlah sehingga habis.
Hidangkan atas pinggan dan picitkan sedikit sos cili utk menambah keenakkannya..


* kaedah menyapu telur dgn menggunakan berus boleh memberi rasa yg lebih crispy pd roti berbanding dgn cara mencelupnya direct ke dalam telur. (telur juga lebih jimat, tak abis 1 bj pun)
** Minyak jgn terlampau panas, nanti roti akan menggelembung dgn agak besar (takut roti tu pecah atau crack).  Api biar sedang2 jer..
*** lebihan inti boleh dibuat sandwich atau dimakan dgn croissant.
 

Thursday, October 11, 2012

MASAK LEMAK CILI API PUCUK PAKU

Assalamualaikum..

Masak ala2 kg hari ni ..
Plan nak buat kerabu pucuk paku tapi kekurangan bahan,
So jadi la masak lemak cili api..


MASAK LEMAK CILI API PUCUK PAKU
By : Sofea@after6am

Bahan2:

2 ikat pucuk paku
udang @ ikan bilis
6 biji cili padi
3 ulas bawang putih'
2 ulas bawang putih
sebatang serai ~ dititik
sedikit kunyit hidup @ serbuk kunyit
santan secukupnya
garam

cara:

1.  Potong pucuk paku kemudian celur sebentar dalam air mendidih yg bercampur sedikit garam. toskan.
2. Kisar @ tumbuk cili padi, bawang merah, bawang putih dan kunyit hidup hingga lumat.
3.  Masukkan santan, serai, bahan2 yg dikisar tadi ke dalam periuk.  Masak hingga mendidih sambil dikacau selalu supaya x pecah minyak.
4. Akhir sekali masukkan udang, pucuk paku dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih sebentar.
5.  Siap utk hidangan seisi keluarga.


Ini la rupa pucuk paku ye anak2..:)

Wednesday, October 10, 2012

ROTI SOSEJ

Assalamualaikum...

Menu yg simple...
Sesuai utk b'fast , tea time, picnic, bawa bekal ke sekolah @ pejabat dll..
Mudah, cepat dan sedap dimakan..
kalau byk boleh simpan dlm fridge dan goreng time nak mkn.. :)


Bahan-bahan:
Beberapa keping roti putih
Sosej secukupnya
1 sb tepung gandum - bancuh dgn sedikit air
Minyak utk menggoreng

cara:

Roti digelek hingga nipis dan dipotong 2,  sosej pn dipotong 2 juga.

Gulung roti bersama sosej dan lekatkan hujung roti dgn bancuhan tepung, supaya roti x terbuka semasa menggoreng.

Goreng dalam minyak yg sederhana panas hingga kekuningan dan siap utk dihidang..!

Alhamdulillah,  Jemput Makan..!

Tuesday, October 9, 2012

KARI IKAN + BUNGA KANTAN

Assalamualaikum...

Menu simple je hari ni..kari ikan tenggiri, Alhamdulillah dah siap masak, tapi x leh lunch lg...tunggu anak balik sekolah makan sama2..jom tgk bahan2 utk buat kari ikan, mudah je kan..!


KARI IKAN + BUNGA KANTAN ~my style
by : Sofea@after6am

Bahan-bahan:

 1/2 ekor ikan tenggiri @ apa2 jenis ikan
1 paket kecil rempah kari ikan ~ bancuh dgn air
1 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 biji cili hijau*
air asam jawa
garam
santan secukupnya
 5 biji bendi
1 biji tomato
1 kuntum bunga kantan
sedikit daun bawang

utk tumis:
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari
1/2 st halba campur
minyak

cara:

1. Ikan dicuci dgn 1 biji limau nipis dan sedikit garam utk hilangkan hanyir~ bersih &  toskan.
2. Blend bahan2 yg bertanda*.
3. Panaskan minyak tumis bahan tumis hingga bawang kekuningan dan masukkan bahan blend. Kacau hingga naik bau dan masukkan rempah~ buka api sederhana dan tutup periuk, biar rempah masak dgn sempurna sambil dikacau sekali sekala hingga pecah minyak.
 4. Bila dh pecah minyak masukkan air asam jawa, santan dan garam secukup rasa. Tunggu hingga mendidih.
5. Masukkan ikan dan renehkan sebentar kemudian masukkan bendi, tomato dan sebelum padamkan api masukkan bunga kantan &  daun bawang.
6. Siap utk hidangan mkn tengahri @ makan mlm bersama nasi putih.


Dh siap ! kalau tak nak mkn dgn nasi, boleh cicah dgn roti...

Monday, October 8, 2012

KEMBALI ON AIR...:)

Assalamualaikum Warahmatullah..

Kembali  ON AIR !!!   Setelah sekian lama tuan rumah After 6am menyepi tanpa sebarang khabar berita.. Alhamdulillah dgn kesempatan yg ada hari ni merajin2 kan diri mengupdate blog...Sejak lepas hariraya  Aidilfitri mmg agak sibuk sikit , membuat persiapan anak sulung utk melanjutkan pelajaran ke UMP,  selepas tu si bongsu lak nak UPSR,  menghadiri kenduri kendara yg boleh dikatakan tipa2 hujung minggu ada je kenduri.. selain dari tu sibuk dgn tugas2 harian, biasalah kan full time house wife..seribu satu macam kerja nak kena buat..mengalahkan menteri2 besar..Namun bersyukur dikurniakan seorang suami dan anak2 yg amat memahami...:)

Kita tinggalkan bab sibuk menyibuk ..Jom tgk gambar2 raya aidilfitri 2012 yg baru nak 'ditayangkan', hahaha dh nak raya haji hang baru nak tayang , dh lapuk la beb...ishhh x nak tengok pi main jauh2..:)

 Juadah hari raya tahun ni  ketupat nasi dan kuah lontong ..

 Ketupat daun palas , kuah kacang, serunding daging & sambal sotong ..
 
 Moist Orange Mocha Brownies..

Puding Tiramisu & Puding Coklat..

 Air Oleeeennn...

Buah hati pengarang jantung ayah bonda...Muhammad Hafiz 18, Nurhazwani 12, Nurhafizah 19..:)