Pages

Nuffnang

Monday, July 30, 2012

DADIH JAGUNG

Assalamualaikum...

Dessert yg paling senang nak buat, beli sebungkus serbuk dadih buah-buahan ( akak beli brand Happy Grass perisa jagung) kemudian masak seperti yg tertera di pek, ada berbagai2 perisa buah seperti jagung, mangga, keladi, laici etc. Satu bungkus boleh dapat byk..Dah siap buat masukkan dalam peti ais, jgn kata budak2 suka makan dadih yg dh sejuk ni, mak bapak pun join sekali menyejukkan tekak setelah seharian berpuasa...

DADIH JAGUNG
RESEPI SEPERTI YG TERTERA DI BUNGKUSAN DADIH

Didihkan 3000 ml air + 100 gm gula ( akak letak 80gm) + 1 tin susu cair.
Padamkan api, masukkan serbuk dadih dan kacau selama 5 minit.
Kemudian masukkan gula buah-buahan dan kacau rata.
Tuangkan ke dalam acuan yg sesuai.
Sejukkan dalam peti ais sebelum di makan.


Tayang satu bekas je, ada byk lagi dlm p.ais...nak ke???  :-)

6 comments:

  1. nyaman aje dapat dadih ni kak... kena pulak yang sejuk2 aduhhh

    ReplyDelete
  2. perasa jagung memang sedap!

    ReplyDelete
  3. salam sofea..kt umah akak dh lama beli pek dadih segera nih tp cuma terlupa nk membuatnye jek..last2 minggu lepas br perasan dh ter'expired..alahai!! selamat menjalani ibadah puasa wat sofea sekeluarga ye!

    ReplyDelete
  4. kak pia.. tun mmg suka happy grass ni je. penah try jenama lain, x sedap.

    ReplyDelete
  5. Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir batin ya Sofea...Minggu ni nak ke Penang boleh singgah umah...ha..ha

    ReplyDelete
  6. Salam kak pia!!! Missssss u 2 3 4 5 6 :D Salam lebaran buat kak pia n family, maaf salah silap, terkurang atau terkasar, sengaja atau tak sengaja, halalkan mana2 resepi yg kita ambik kat sini, maaf zahir batin, moga hubungan silaturrahim berpanjangann berkekalan insyaAllah!

    ReplyDelete