Pages

Nuffnang

Friday, June 8, 2012

SAMBAL GORENG IKAN BILIS & TEMPE

Assalamualaikum

Salah satu menu simple yg dimasak utk lunch hari ni,  selalu buat sambal goreng ni coz fav seisi keluarga..resepi mcm kat sini tapi kali ni masukkan 2 tangkai daun kari sebagai penambah aroma.


SAMBAL GORENG IKAN BILIS & TEMPE
BY : Sofea@after6am

Bahan-bahan : ~ agak2 sndiri lah ye!

Ikan bilis  ~ rendam sebentar, toskan & goreng garing.
Tempe ~ potong nipis & goreng
Kentang ~ potong wedges & goreng
Kacang tanah ~ goreng 
cili kisar secukupnya
2 tangkai daun kari
Air asam jawa
Garam & gula

CARA:
1. Panskan minyak dan tumis cili kisar hingga pecah minyak. Masukkan daun kari, air asam jawa, garam dan gula   secukup rasa.
2. Kacaukan sebentar dan masukkan semua bahan yg telah digoreng tadi.
3. Kecilkan api dan kacau hingga semua besalut dgn cili. Siap utk dihidang.


3 comments:

  1. salam sofea,akak pun suka tempe walaupun bukan keturunan jowo hehe tambah petai ke lagi terangkat tapi kalau bagi ni kat akak tetap habis ni heeee

    ReplyDelete
  2. Salam Sofea. Tak lama lagi bulan pose, ni mmg menu wajib setiap tahun!

    ReplyDelete
  3. Mesti tambah menyelerakan dengan aroma daun karinya tu...mmmm

    ReplyDelete