Pages

Nuffnang

Saturday, April 23, 2011

ROTI JALA WITH KARI DAGING

Assalamualaikum...tengah buat pe tu? ooo tgh berehat ye, maklum la baru lepas lunch...dh ada menu utk minum petang nanti?..akak dah siap! lepas masak utk lunch terus buat utk minum petang ..bukan apa tadi masak kari daging so bancuh la tepung utk buat roti jala..nanti boleh cicah dgn kari daging..kiranya 2 in 1 la..kari tu mkn dgn nasi boleh , cicah roti jala pun boleh...Roti jala dah siap buat tapi belum terusik lagi sbb semua masih lagi kekenyangan , nanti2 nak mkn just panaskan kari dan buat teh panas ...selamattt! boleh la relex2 pas niii....:)

Resepi boleh rujuk di sini

Friday, April 22, 2011

MIHUN GORENG SEAFOOD

Assalamualaikum...kalau korang nak tahu, ni la mihun fav my hubby..mihun yg semestinya pedas, kaler merah cili, kalau hitam sbb letak kicap dia x suka..Mihun ni mcm mihun goreng biasa juga cuma lebihkan udang dan sotong..udang tu kalau dapat yg sederhana besar lagi syok makan..sape x suka udang kan!..bila nampak udang & sotong bertaburan dalan mihun tu lagi la berselera nak mkn...!resepi nanti ye sbb nak hntr anak p sekolah ugama jap..!

MIHUN GORENG SEAFOOD
BY: Sofea@after6am

Bahan-bahan:
Mihun ~ rendam dlm air panas hingga lembut dan toskan.
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 sb udang kering~rendam sebentar dlm air panas
3-4 sb cili kering kisar
200 gm udang
200 gm sotong
2 pokok sawi~asingkan btg & daun sawi
Taugeh~ buang akar
3 sb sos tomato
garam & gula
Minyak

Cara:
1. Tumbuk bawang putih, bawang merah dan udang kering hingga lumat. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi hingga kekuningan dan masukkan cili kisar. Kacau hingga pecah minyak.
2. Masukkan batang sawi, udang dan sotong. Kemudian masukkan sos tomato , garam dan gula secukup rasa.
3. Masukkan mihun, daun sawi dan taugeh. Kacau hingga semuanya masak , angkat dan bolehlah dihidangkan utk seisi keluarga @ jika ada tetamu yg datang ke rumah.


PUDING BANDUNG HARUM MANIS

Assalamualaikum.... Suka dessert tak? sape la x suka kan...? Nyaman rasa tekak kalau dapat mkn puding yg sejuk2 mcm ni... n3 kali ni akak letak resepi Puding Bandung yg simple..Rasa lemak2 manis ditambah dgn haruman ros & vanila mmg x boleh nak berhenti bila menikmatinya..sesudu2 masuk ke mulut,  sedar2 dah licin satu piring...Tak nak cerita panjang2 nak tau sedap ke tak,  leh cuba buat..!



PUDING BANDUNG HARUM MANIS
BY: Sofea@after6am 

Bahan-bahan:
1 bungkus agar-agar serbuk ~10 gram
1 tin susu cair + air ~ jadikan 1 liter
Gula ~ ikut manis
perisa sirap ros
1 biji telur
1/2 st esen vanila

Cara:
1. Pukul telur + esen vanila, jgn terlalu kembang & ketepikan.
2. Masukkan susu dan air dalam periuk dan taburkan agar2 serbuk. Kacau2kan sebentar hingga agar2 larut dan panaskan atas dapur hingga mendidih.
3. Kemudian masukkan beberapa titik perisa sirap ros dan kacau.
4. Perlahankan api dan tuangkan telur tadi, biarkan mendidih dan bolehlah dimasukkan ke dalam acuan.
5. Biarkan sejuk dan beku , kemudian masukkan dalam peti ais. Keluarkan bila siap utk dihidang. Enak di makan sejuk.

Contoh perisa sirap ros~Google search

Wednesday, April 20, 2011

BAWAL MASAK PEDAS

Assalamualaikum & Selamat petang, Ni lauk lunch tadi,selain sup sayur petola yg kat bawah tu, senang jugak nak masak ni, bahan2 yg digunakan pun x le banyak sgt...Buat My King yg selalu skodeng kat opis apa yg bini dia masak hari ni...jgn susah hati ada lagi ikan bawal tu utk dinner nanti..:)


BAWAL MASAK PEDAS
BY:  Sofea@after6am

1 ekor ikan bawal @ lain2 ikan yg boleh dimkn
garam*
serbuk kunyit*
1 sb tepung jagung*
minyak
~ ikan yg telah dicuci lumurkan dgn bahan betanda* ~ goreng hingga garing dan angkat.

Bahan sos:
2 ulas bawang putih~cincang halus
1 btg serai ~titik
3 sb cili kering mesin~ nak pedas tambah lagi
2 sb sos tomato
2 sb sos tiram
asam jawa sebesar ibu jari~ bancuh dgn 3/4 cawan air
garam & gula
1 biji bawang besar ~potong bulat

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih &  serai hingga wangi.
2. Masukkan cili mesin dan kacau hingga cili betul2 masak. Kemudian masukkan air asam jawa, sos tomato dan sos tiram. Biarkan mendidih dan masukkan garam dan gula.
3. Bila kuah dh pekat masukkan ikan yg telah digoreng tadi serta bawang besar, balik2kan ikan dan boleh la dihidangkan. Sesuai utk seisi keluarga mkn tengahari @ mkn malam.


SUP SAYUR PETOLA

Assalamualaikum....sayur yg teramat mudah nak buat, campak2 je dalam periuk dah siap! suka sgt sayur ni, kuah tu  kasi banyak, sambil mkn sambil hirup kuah..selain petola, sesuai juga utk labu air, sawi, kobis...apa daun sekentut??...x tau boleh ke tak daun tu buat sup sayur...cuba la dulu jadi ke x..:-)




SUP SAYUR PETOLA
BY:  Sofea@after6am

1 biji petola
2 ulas bawang putih~ cincang halus
udang dan sotong~letak la byk mana pun
1/4 batang carrot~ hiris nipis & buat bentuk love :)
1 bungkus kecil su un ~ rendam hingga lembut
cili merah
air secukupnya
garam & gula

Cara:
1.Buang kulit petola dan potong la ikut suka..kalau malas nak potong pun x pa tapi pandai2 lah korang jawab dgn en hb masa menghidang nanti...
2. Panaskan sedikit minyak tumis bawang putih hingga kuning, masukkan petola, carrot dan sedikit air.
3. Bila mendidih masukkan udang , sotong, su un, garam & gula. Tambahkan air lagi jika nak kuah banyak.
4. Akhir sekali masukkan cili merah dan siapppp!

Tuesday, April 19, 2011

MEE KUAH TOMATO

Assalamualaikum...kalau minggu lepas masak Mihun Kuah Tomato, hari ni try dgn mee pula, resepi lebih kurang mcm kat sini, hari2 makan nasi pun x best gak kan!..sekali sekala nk juga tukar selera..syukur Alhamdulillah dapat hb & anak2 yg  x cerewet bab makan..x kisah masak apa pun janji boleh makan...:)



MEE KUAH TOMATO
BY: Sofea@after6am 

Bahan-bahan:
1 bungkus mee kuning
3 ulas bawang putih~ cincang halus
udang@ayam @daging
 2 sb cili kering mesin~ nak pedas tambah lagi
1 kiub ayam
sos tomato ~ ikut la nak masam mcmana
2 pokok sawi pak choy
1 biji kentang (saiz besar) rebus & lecek halus
2 biji tomato
garam & gula
1/2 st serbuk lada sulah @ lada hitam
air
minyak utk menumis

Cara-cara:
1. Rendam mee dalam air panas hingga lembut dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan dan masukkan cili mesin.
3. kacau sebentar dan masukkan isi ayam serta batang sawi. Tambah 1 cawan air, masukkan kentang yg dilecek halus dan biarkan mendidih. Kemudian masukkan sos tomato, garam, gula & serbuk lada secukup rasa.~jika ingin kuah lagi boleh tambahkan air.
4. Akhir sekali masukkan udang,daun sawi dan tomato yg di potong 6. Perlahankan api dan biarkan reneh sebentar.

Penyediaan hidangan: Masukkan mee ke dlm mangkuk dan tuangkan kuah. Taburkan bawang gorang, daun sup, daun bawang, taugeh dan sedikit hirisan cili merah.


Lepas makan, nyamankan tekak anda dgn segelas lemonade..!

Sunday, April 17, 2011

SPAGHETTI DAUN KESUM

Assalamualaikum..ni juga salah satu makanan fav anak2, tapi hari ni lagi sorang anak yg sgt suka mkn spaghetti x de sbb tinggal kat hostel..Dia x call pl minggu ni, kalau call boleh la bawa bagi makan...x pe lah, bila2 balik boleh masak lagi..Ni la naluri seorang ibu, time nak mkn mesti teringatkan suami dan anak2...spaghetti kat rumah ni mesti rasa pedas skit..biasalah kan tekak melayu! mesti nak yg pedas2...daun kesum tu asalnya sbg hiasan je kat atas spaghetti tu..tapi bila nak mkn hiris 2, 3 helai campur dgn kuah rasa sedap pula..pas ni kita try letak bunga kantan pula ye..

SPAGHETTI DAUN KESUM

Bahan-bahan:
1 paket spaghetti
sedikit garam
Olive oil @ minyakl jagung @ minyak masak
~rebus spaghetti hingga lembut, toskan dan renjiskan sedikit olive oil.

Utk kuah:
daging @ isi ayam~ cincang halus
3 ulas bawang putih
2 sb cili kering kisar
3 sb sos cili
1 botol sos spaghetti kimball@ Prego
1/2 tin cendawan butang~hiris nipis
garam & gula
sedikit serbuk lada sulah
air
minyak utk menumis
Daun kesum~ utk tabur

Cara:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih yg telah dicincang halus hingga wangi & masukkan cili kisar.
2. Masukkan isi ayam @ daging & kacau hingga air dari daging tadi kering.Tambah air jika daging masih keras.
3. Tuangkan sos spaghetti, sos cili dan kacau hingga mendidih. jika pekat boleh tambahkan sedikit air. Masukkan garam, gula & lada sulah secukup rasa. Kemudian masukkan cendawan butang dan perlahankan api, biarkah kuah reneh dalam periuk sbb lagi lama lagi sedap.
4. Cara menghidang: Masukkan spaghetti dalam pinggan, sendukkan kuah dan taburlah hirisan daun kesum. Selamat mencuba!


AWARD & POSTCARD ..

Assalamualaikum....terlebih dahulu mohon berbanyak2 maaf atas kelewatan mengambil award yg diberikan..bukan x sudi terima tapi sejak minggu lepas badan kurang sihat dan x larat nak buka blog..ehh berat sangat ka blog ni sampai x larat nak buka...eleh, jgn bagi alasan la...sebenarnya malas nak masak tu pasal x de entry lately...jgn salah faham lak bukan x masak terus tapi masak biasa2 je..dah biasa2 tu malas la nak tunjuk2 kat sini..kang org kata lak masak mcm tu pun nak tayang.....apa kes..! Pe2 pun Terima kasih byk2 pada teman2 blogger yg sudi memberi award dan postcard pada blog yg x seberapa ini...

Award from AzlitaMadiha, dan Khazaini. Jawapan bagi tugas yg diberikan boleh rujuk di sini.

 From Finland to Penang...Tq Nieza ~Our Journey Begins, Happy 1st Anniversary!

Thanks Mas, Happy 1st Anniversary to blog Duniaku...


From Noorsafone, Thanks mama, sori ye smpai 2 kali tinggal pesan baru nak ambil.

Friday, April 15, 2011

MIHUN KUAH TOMATO

Assalamualaikum..Terlebih dahulu ucapan terima kasih pada kawan2 yg sudi singgah ke blog ini dan mendoakan agar akak segera sembuh dari demam dan batuk yg akak hadapi sejak isnin lalu..nak kata sihat sepenuhnya x jugak sbb kadang2 rasa nak demam semula, batuk pn agak teruk jg..perit rasa tekak ni...Dan sebelum terlupa nak minta maaf byk2 pada Azlita, Madiha, Nieza & Noorsafone kerana x sempat nak ambil award & poskad yg korang berikan..Insyaallah, ada masa nanti akak akan gantungkan, jangan marah ok..Berbalik pada menu hari ni, seperti biasa resepi campak2 je..resepi org sakit pun ye jugak sbb bila demam mulut pahit, rasa nak mkn yg masam2 je..so terciptalah resepi mihun kuah tomato, layan gambar dulu lah ye..esok2 akak letak resepi..dh nak tidur laaa...

MIHUN KUAH TOMATO
BY: Sofea@after6am 

Bahan-bahan:
1/2 bungkus mihun
3 ulas bawang putih~ cincang halus
4 ekor sotong @ udang@ayam @daging
1 sb cili kering mesin~ nak pedas tambah lagi
1 kiub ayam
sos tomato ~ ikut la nak masam mcmana
2 pokok sawi pak choy
1 biji tomato
garam & gula
1/2 st serbuk lada sulah @ lada hitam
air
minyak utk menumis

Cara-cara:
1. Rendam mihun dalam air panas hingga lembut dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan dan masukkan cili mesin.
3. kacau sebentar dan masukkan sotong serta batang sawi. Tambah 1 cawan air dan biarkan mendidih dan sotong lembut. Kemudian masukkan sos tomato, garam, gula & serbuk lada secukup rasa.~jika ingin kuah lagi boleh tambahkan air.
4. Akhir sekali masukkan daun sawi dan tomato yg di potong 6. Perlahankan api dan biarkan reneh sebentar.
Penyediaan hidangan: Masukkan mihun ke dlm mangkuk dan tuangkan kuah. Taburkan bawang gorang, daun sup, daun bawang, tauhu goreng dan sedikit hirisan cili merah.

 
Makan time kuah panas2 baru best..sape2 yg demam tu leh terus kebah.. Nieza  yg x sihat tu leh cuba ye, Insyaallah cepat baik..!

Tuesday, April 12, 2011

BUBUR SUP

Assalamualaikum...hari ni masih lagi demam..tapi x seteruk semalam..ziarah dapur K.Nor tgk dia buat bubur sup teringin lak nak makan..dh siap masak..mmg nampak sedap ..tapi biasalah org sakit, suap 2 , 3 sudu dah x lalu nak mkn..yg berseleranya org  yg sihatlah..1 mangkuk x cukup..! nanti sihat nak buat lagi..baru dpt mkn puas2..T.kasih K.Nor, CnP resepi kat sini utk rujukan di masa depan..


BUBUR SUP
sumber:  Sofea@after6am

Bahan:
2 cawan beras ~ dibasuh dan rendam 10 minit dan toskan
daging/isi ayam ~ dipotong kecil~ guna ayam
5 biji bawang merah ~ dihiris halus
3 ulas bawang putih ~ dihiris halus
2 in halia ~ diketuk/dihiris pjg (btg mancis)
3 sudu besar rempah sup (serbuk)
1 - 1 1/2 sudu besar serbuk lada hitam yg ditumbuk
1 rempah sup bunjut
1 batang celery ~ dipotong kiub
2 - 3 bj ubi kentang ~ dipotong kiub
1 kiub pati ayam/daging
2 1/2 liter air
garam
minyak
tambah : carrot ~ potong kiub

Bahan Penumis:
1 btg kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang

Bahan tabur:
bawang goreng
daun saderi ~ dihiris

Cara:
Panaskan minyak dalam periuk rice cooker dan tumis bahan penumis hingga wangi.
Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Goreng hingga kekuningan.
Masukkan rempah sup yg dibancuhkan dgn sedikit air dan serbuk lada hitam.
Biarkan hingga wangi dan masukkan potongan daging/ayam.
Kacau dan biarkan daging mesra dgn rempah, kemudian masukkan 1 cawan air.
Masak hingga daging 1/2 empuk dan masukkan lebihan air dan rempah sup bunjut.
Masak hingga air mendidih dan masukkan beras, celery dan ubi kentang.
Masukkan juga kiub pati ayam/daging, garam dan sedikit gula jika suka.
Alihkan periuk ke rice cooker dan masak hingga bubur masak.
Hidangkan dalam mangkuk dan tabur bawang goreng dan hirisan daun saderi.

*tambahkan air panas jika bubur agak pekat
** lebihkan serbuk lada hitam jika nak bubur lebih pedas

Monday, April 11, 2011

VANILA CUPCAKES WITH BLUEBERRY TOPPING

Utk minum petang..asyik buat utk tempahan je..kali ni buat sikit je utk minum petang bersama En Hb dan anak2..Actually nak habiskan bahan2 buat kek so campur2 semua jadi la kek niii...!

CUPCAKES ~ 6

Assalamualaikum..kurang sihat sikit hari ni, batuk dan badan pun rasa mcm nak demam, kepala rasa berat ..harap2 x teruk la.. ubat dah makan, mula la rasa ngantuk nak cari bantal je niii....ni projek semalam, 6 pcs cupcakes order dari anak saudara utk birthday kawannyer..


VANILA CUPCAKES WITH BUTTERCREAM ICING ~ L SIZE
GREEN & YELLOW THEME

Thursday, April 7, 2011

NASI TOMATO DAUN KARI & THE GENG (2)

Assalamualaikum...menu lunch hari ni , nasi tomato daun kari, dalca, ayam goreng & kerabu tomato. Selalu masak nasi tomato semasa menumis letak 1 helai daun pandan yg disimpul tapi kali ni akak gantikan dgn daun kari..biasa la dok kg, daun kari boleh petik free je kat halaman rumah...seperti biasa masak2 lauk ni akak main campak2 je..x de sukat2..lain la kalau buat kek & biskut kena la ikut sukatan yg betul..kang x jadi..sape nak resepi akak letak bahan2 je..byk mana nak letak ikut suka sendirilah ye..!

Nasi tomato daun kari

Bahan-bahan:
3 cawan beras (bersih & toskan)
1 cawan fresh milk @ 1/2 cwn susu cair
air secukupnya
1/2 kiub pati ayam
garam & gula 
tomato pure @ Sos tomato
kismis

utk tumis:
3 sb butter/marjerin/minyak sapi
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 in halia
sedikit kulit kayu manis, bunga lawang & buah pelaga
2 tangkai daun kari

cara:
1. Panaskan butter, masukkan bahan tumis , kacau hingga wangi.
2. Tuangkan tomato puree, beras , susu dan air secukupnya.
3. Masukkan kiub ayam, garam dan gula secukup rasa. Akhir sekali masukkan kismis.
4. Cara 1-3 akak masak guna dapur biasa, selepas masukkan kismis, kacau sebentar dan alihkan ke rice cooker.
5. Setelah siap masak bolehlah dihidang dgn lauk2 yg sesuai.

KERABU TOMATO

Bahan-bahan:
3 biji tomato~ hiris nipis
3 biji cili padi~ tumbuk
1/2 biji bawang besar~ hiris nipis
1 sb kerisik
perahan air limau nipis
garam & gula secukup rasa.
sedikit belacan ~optional

Cara:  Masukkan semua bahan di atas dlm mangkuk dan gaul. Siap!

Ayam Goreng Bawang ~ resepi dari blog K.Paty. Tqvm K.Paty, mmg sedap mkn panas2..:)

Dalca


Wednesday, April 6, 2011

PUTERI AYU (2)

Buat petang tadi..salah satu kuih kesukaan anak2..resepi boleh rujuk di sini. Buat satu adunan, dapat banyak..so boleh la bagi mak dan anak2 saudara rasa. Rasa kurang sihat pula mlm ni, masuk tidur dulu..nite2!

Tuesday, April 5, 2011

POPCORN HOMEMADE

Assalamualaikum & selamat petang...jom nonton wayang sambil mkn popcorn..! hehe 1st time buat popcorn sendiri..projek dgn anak2, lawak pun ada sbb ada sorang budak tu lari masuk bilik takut meletup..jagung je nak oii bukan mak masak bom...bila akak cakap pas ni jagung2 akan meletup dlm periuk, dia ingt meletup mcm bom kot..tu pasal lari nyorok...!best kan buat popcorn ni, excited bila dengar letup2 dlm periuk..Thanks  Mimi sbb bagtau kat mana nak beli jagung kering tu. Resepi asal dari aludra@myresipi.



POPCORN HOMEMADE

Bahan-bahan
  • 1 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar minyak masak
  • jagung kering secukupnya- ada jual d pasaraya
  • garam secukup rasa
  • Karamel
  • 1 sudu mentega/margerin
  • 3 sudu besar gula pasir (ikut suka byk mana pop corn yg ada)
Cara-cara
  1. Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.
  2. Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
  3. Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn.
  4. Taburkan garam secukupnye. - jika wat perisa ori.
  5. Utk perasa karamel - panaskan butter/marjerin, masukkan gula.. hana tmbh skit madu. kacau hingga gula agak2 hangus. api jgn besar yer! tkt hangit! tutup api.pastu masukkan popcorn yg dh siap tadi. kacau rata. siap!