Pages

Nuffnang

Friday, October 14, 2011

KUIH KETAYAP

Assalamualaikum..hari ni b'fast  kuih ketayap @ kuih dadar @ kuih gulung, inti dh siap buat semalam,  4.30 pagi bangun blend tepung dan daun pandan..pas tu tidur semula 6.00 pagi bangun dh boleh masak..kalau kuih2 yg guna tepung  dibancuh begini seperti roti jala, kuih cara, kuih lompang etc  akak suka perap dulu, baru adunan sebati dan nampak cantik bila di masak. Kuih ni kalau beli sebiji 40 sen, kalau buat sendiri modal x de la mahal sgt dan lagi satu sekali buat dapat byk, boleh makan ulang2, buat bekal utk hb dan anak2 pun boleh. Memandangkan masa bancuh tepung dan buat inti main campak2 je so x dapatlah bagi resepi, Insyaallah , next time kalau buat lagi akak sukat bahan2nya. :-)



11 comments:

  1. salam kak sofea,
    cantik je kulit kuih tu...saya kalau buat..ehmmmmm malas nak ckp....hahahhahaa sedeyyy

    ReplyDelete
  2. wah rega dia 40sen satu sekarang ye kak..inti belum tentu sedap lagi....kat sini kalau beli kuih ni inti sedih betul la..rasa makan hampas kelapa je....baik buat sendiri..tapi kena rajinsss la...hehehhe

    ReplyDelete
  3. mmg mahal ye kuih-muih skrg ye kak.. dok jepun ni dh lama buat sendiri, mmg kena buat sendiri pun...balik m'sia empat ke idak ni nk buat sendiri...betul tu,bjuat lebih berbaloi, kalau beli mcm2 yg tak kena kan kak..adehhh
    pstttt.....suka tgk kuih ketayap akak ni....tang kulit tu...suka yg mcm ni

    ReplyDelete
  4. waalaikumsalam Hani..cantik ke? hehe tq

    ReplyDelete
  5. Q..ye, kat sini kuih semua dh 40 sen, tu la pasal nak sedap kena buat sendiri tapi kena rajin la..;)

    ReplyDelete
  6. Ida..betul3, mmg bebaloi kalau buat sendiri..tq Ida, sudi singgah sini ;)

    ReplyDelete
  7. cantik ketayap tu.. lipis je kulitnya.. sedapnya lama tak buat dan makan..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum kak..
    Saya paling suka ketayap yang arwah mak buat. Dulu tau makan je tapi nak buat tak tahu. Rugi sungguh. Kak pagi tadi saya dah buat apam yang lemmmbbbuuut tu dan izinkan saya tempek resepi kat myhomework yea. hehehe macam budak baik je kan.

    ReplyDelete
  9. Assallamualaikum kak Sofea..
    Suka sgt kuih ni.. Besttt... Tq accept Naz di fb.. Naz follow dan link blog akak ke blog naz eh.. Tq

    ReplyDelete
  10. Juwita..tq sudi singgah sini ;)

    Sam..aalaikumsalam, kuih2 yg mak kita buat mmg sedap, la ni dok kalau nak buat kuih2 lama tanya mak serba sikit..oo dh buat apam a
    tu ye, mesti sedp kan! ;)

    ReplyDelete