Pages

Nuffnang

Tuesday, September 20, 2011

KARIPAP

Assalamualaikum...Baru saja menyiapkan tempahan karipap dari kakak sebelah rumah, untuk kulit karipap tu akak guna resepi dari Blog Quinnie ,Kalau ikut resepi Quinnie letak 2 cawan air ais tapi jgn guna semua, masukkan air sikit2 dan uli hingga jadi doh.  T.kasih Q..mmg sedap dan rapuh karipap ni walaupun dh sejuk. Sape2 yg nak buat boleh la ke blog Q,  byk tip2 yg diberi utk menghasilkan karipap yg terbaik mcm nii..tips utk menggoreng karipap pun ada..karipap x kan berjerawat @ bergerutu kalau ikut cara yg Q ajar...Dan inilah hasilnya! Buat byk guna acuan je, malas nak kelim!

KARIPAP 
SUMBER: quinnie
BY: Sofea@after6am

Bahan2 doh
  • 750 gm tepung gandum
  • 300 gm planta
  • 1/3 cawan minyak sayur/ masak
  • 2 sudu kecil garam
  • secukupnya air dari peti ais (letak sikit2 masa menguli doh)
Cara-Caranya
  1. **Mula2 panaskan minyak dan planta dlm periuk kecil. masak hingga didih dgn api yg kecil. Sementara tu masukkan tepung dan garam dlm manggok besar...kacau2 rata...bila dah didih planta tadi...masukkan skit2 dlm tepung tadi....gaul dgn sudu/ senduk kayu sebab panas.....kacau2 rata sampai habis. Kemudian isi air...isi skit2 dan mula la menguli.....uli sampai doh jadik macam doh buat roti lembut dia...dan texture dia pun lebih kurang sama...rasa cam lembut dan boleh nampak doh tu naik skit.....uli sampai tak melekat doh tu pada mangkok dan tangan....bila dah dpt doh camni maknanya betul la tu....kemudian balut doh dgn plastik...rehatkan dlm 10m...
  2. Lepas doh direhatkan kita akan dpt doh yg lebih lembut...nampak dia cam berpeluh doh tu....kemudian boleh la mula kan proses menggelek doh dan mengisi inti.....ambil skit tepung dan tebarkan tepung tu sebelum gelek setiap doh....saya guna acu bulat yg besar tuk dptkan betuk yg sekata...kalau tak dek boleh guna cawan....gelek nipis dan bolehla isi inti.....bagus tips balut doh ni dgn plastik sebab doh tu akan lembut sentiasa dan tak dek masalah doh tu akan kering kalau kita buat byk pun dohnya....
  3. Bila dah habis buat karipap tadi....boleh la goreng...faktor menggoreng pun penting jugak....kalau tersalah cara...kulit tu tak rangup sgt dan tak dek ruang2 kosong kat dlm dia....kalau betul cara goreng nya..karipap tadi akan mengembang dan rangup lama....saya kalau goreng pagi....malam pun still sedap lagi kalau nak makan. Masukkan minyak yg byk dlm kuali.....panaskan minyak dan bila minyak dah panas...tutup api dan baru masukkan kuih karipap...ni utk mengelakkan karipap tadi kulit dia berjerawat dan karipap masak sekata...isi jgn penuh sgt dlm kuali....lepas tu hidupkan balik api...api kecil je....dan kemudian biar karipap tu masak hingga kuning....selalu balik2 kan dia...tapi jgn kasar sgt masa nak balikkan sebab kulit ni rangup...takut pecah....dah kuning kaler dia...boleh la angkat. bila nak masukkan karipap tuk kali kedua...tutup balik api kuali dan letak karipap dan hidupkan balik api...sama macam proses pertama...buat cam ni tiap2 kali nak menggoreng..
  4. Cara2 nak simpan kalau ada karipap yg lebih....dulu2 saya akan goreng sekejap dan toskan karipap...bila dah sejuk susun dlm tupperware dan simpan dlm peti ais...tapi kadang2 letih dan leceh kalau guna cara ni...so saya guna cara lain....masa proses buat karipap tadi...bila dah siap satu dulang....saya simpan dlm peti ais....biar dlm 1/2 jam dan kemudian keluarkan dia dan baru susun dlm tupperware...boleh simpan bertinggkat2 kalau ikut cara ni sebab karipap tadi dah keras kulit dia....kalau nak lapik dgn plastik antara karipap tu pun boleh...tapi saya kadang2 tak buat pun. karipap tapi tak melekat kulit dia antara satu sama lain sebab kita dah keraskan kulit dia dulu sebelum tindan2kan....
( nota:kalau ikut cara2 masak kulit saya tu....insyaallah anda akan dpt kulit yg rangup dan ada ruang kat dlm dia....saya selalu tertanya2 macam mana la org dpt kulit cam ni....dan faktor menggoreng penting...kalau api kuat memang kulit dia tak gelembong)

6 comments:

  1. sedapnya tengok karipap tu kak..
    lama dah mas tak buat...

    ReplyDelete
  2. haishhh...cantik kejadiannya... saya karipap ni antara kuih yang memang fail la tiap kali buat

    ReplyDelete
  3. kak karipap tu kulitnya halus mulus guna SK II ka?hahaha

    ReplyDelete
  4. salam kak pia.. tun kann.. xreti guna acuan karipap! haha... penah try, dia jd mcm terkoyak kt tepi kelim tuh. haish. pastu lg lambat jd nyer sbb nk adjust2. last2 tun kelim tangan je, lg cepat. hihi.. tun pun sama mcm kak mas, dh lama x wat karipap. sbb kalau buat mesti nk makan byk ;p

    ReplyDelete
  5. t.kasih Mas< cheq su, mimi, tun sudi singgah tgk karipap, tgk je lah ye..nak mkn buat sndiri :p

    Tun..lagi senang & cepat kalau guna acuan, may be tun x tau caranyer kot..Insyaallah kalau buat lagi akak tunjuk step by step!

    ReplyDelete
  6. kakpia saya pun ingat nak beli la acuan karipap nih..kadang2 malas nak kelim...hehehhe....kalau ikut resepi inti saya tu kak saya jual 50sen seketul...hahahha...terima kasih sebab mencuba...

    ReplyDelete