Pages

Nuffnang

Friday, August 5, 2011

MOIST CHOCOLATE CAKE

Assalamualaikum..Salam jumaat yg mulia, penghulu segala hari @ sayyidul aiyam (hari yg sebaik2 hari) ..selamat meneruskan ibadah puasa pada hari ke 5 ramadhan..Semoga hari ini lebih baik dari hari2 yg telah berlaku...Alhamdulillah sempat juga menyiapkan tempahan Moist Chocolate Cake selapas solat tarawih semalam...Saat semua org enak dibuai mimpi , tinggallah seorang m.cik ni ..terhinggut2 menopping kek..akhirnya siap juga...dh siap ada lagi kerja yg perlu diselesaikan..apa lagi kalau bukan kerja mengemas dapur yg dh mcm di landa garuda..lepas tu nak kena masak utk sahur pula..dalam hati kan best kalau ada bibik...hehe , dan dalam hati juga tertanya2 ada gak org nak mkn kek bulan puasa ni ye! Eh, tapi tu rezeki jgn ditolak, kdg2 rasa x nak buat sbb barang2 mahal, tapi dh ada org order, kena la buat!



Moist choc cake
Resepi: dari kelas masakan
sumber: sofea@after6am
 
Bahan-bahan:

3 biji telur
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula castor
1 cawan susu cair
1 cawan minyak jagung/ minyak masak pun boleh
1/2 cawan susu pekat manis
1 2/3 cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonat

cara:-
1. campur koko, gula, susu cair, susu pekat dan minyak dlm periuk. masak sebentar atas api kecil sehingga semua bahan larut. Angkat dan biarkan suam.
2. Tepung + baking powder + soda bikarbonat - ayak
3. Putar telur hingga kembang, kemudian masukkan no: 1 (Campuran koko).
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kaup balik hingga semua sebati.
5. Tuang dalam acuan yg telah dilengser dgn butter dan alas kertas di dasarnya. Acuan saiz 8".
6. Kukus selama 1 jam @ sehingga masak. Seeloknya penutup kukus dibalut dgn kain utk mengelakkan wap jatuh ke atas kek.
7.  kalau bakar suhu 170'c -50 min @ sehingga kek masak.
8. Sejukkan kek sebelum dihias dgn coklat ganache.


2 comments:

  1. Selera org mcm2...simple n nice deco...kak cek suka...

    ReplyDelete
  2. cantikkkknya kek tu...........
    nampak sangat sedappp laa...

    ReplyDelete