Pages

Nuffnang

Sunday, March 6, 2011

UDANG BERSOS PLUM

Assalamualaikum..kebetulan sama lak menu dgn K.Nor , tapi k.nor masak udang + sotong bersos plum..akak masak udang je.sebelum ni pernah masak ayam bersos plum. Menu lain sayur campur dan tenggiri masak kicap.



UDANG BERSOS PLUM
resipi : CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
15 ekor udang saiz besar
1/2 camca teh lada sulah serbuk
1/2 camca teh serbuk kunyit
Sedikit garam
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji bawang holland, dibelah 6
1/4 biji red capsicum, didadu
1/4 biji green capsicum, didadu
1/4 biji yellow capsicum, didadu
1/2 batang leek, hiris dan rendam ~ k.nor tak letak
1 camca besar sos cili thai (mat guna jenama "LIFE")
1/4 cawan sos plum (mat guna jenama "LIFE")
5bj cili padi ~ dihiris (yg ni k.nor tambah)
Sedikit garam jika perlu
Hirisan daun bawang, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
Udang dikerat hujung kepalanya, buang kaki dan janggut, cuci bersih, lumur dengan serbuk lada sulah, garam dan serbuk kunyit hingga rata. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
Tinggalkan kurang lebih 2 camca besar minyak dalam kuali yang sama. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga layu. Masuk sos cili thai dan sos plum tadi, kacau rata dan masukkan udang. Gaul hingga rata.
Tambah red/yellow/green dan leek tadi, gaul dan masak hingga pekat dan sos menyaluti udang. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Masak sekejap dan angkat. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.
 
 Tenggiri Masak Kicap
Sayur campur

4 comments:

  1. sama menu kita ya.. tp menu pia lagi meriah ni.. :)

    ReplyDelete
  2. isshh k.nor biase2 je tu..menu k.nor pn ape kurangnye...best2 belaka..;)

    ReplyDelete
  3. kak sofea cayang, sedapnya menu akak ni lambat singgah kalau x tadi leh rasa kan...hehe

    ReplyDelete
  4. Nieza syg..tu la pasal, nanti dtg awal2 tau..;)

    ReplyDelete