Pages

Nuffnang

Monday, March 28, 2011

KERABU PUCUK PAKU & TAUGEH

Assalamualaikum..selamat pagi isnin, sekejap je masa berberlalu..sedar2 dh di penghujung bulan mac..suka mkn kerabu tak? akak suka tapi tunggu hari cuti baru boleh buat sbb ramai yg ada kat rumah..makan ramai2 baru best, actually ni menu semalam..kerabu pucuk paku + taugeh + daun kesum + bunga kantan. Dan lagi satu tu, rendang pedas landak..tak habis2 m.cik ni masak landak..biasa la family kecil mcm ni ..nak mkn pun 2,3 mulut je..jgn ada yg muntah ijau lak bila x habis2 menayang masakan daging landak..hadoiii, bila nak habis itu daging...ada lagi satu bahagian dok tidur dlm freezer.


KERABU PUCUK PAKU & TAUGEH

Bahan-bahan:

2 ikat pucuk paku
50 sen Taugeh- buang akar
Udang @ kerang -rebus dgn sedikit garam.
Daun kesum, & bunga kantan –hiris halus
Cili kering@ cili boh + cili padi + belacan –tumbuk

2 ulas bawang merah & sedikit halia-hiris nipis
5  sb kerisik
Sedikit air asam jawa ,garam & gula

Cara:
1. Potong pucuk paku dan celur sebentar..jgn sampai lembik. angkat dan toskan . Begitu juga dgn taugeh.
2. Dalam satu bekas, gaul cili yg telah di tumbuk tadi + kerisik +bawang merah & halia +air asam jawa+garam
gula secukup rasa.
 3
. kemudian masukkan kerang @ udang,  pucuk paku, taugeh, daun kesum & bunga kantan.
4. Gaul semua dan siap utk dihidang.

 Rendang pedas daging landak ~ resepi boleh rujuk di sini

2 comments:

  1. suka makan kerabu.. wah nampak menyelerakan ler kerabu nie ... nxt time nak gak try nie.. :)

    ReplyDelete
  2. Macam biasa anta sepinggan, kita pulangkan Nasi Lemak Sotong 5 bungkus

    ReplyDelete