Pages

Nuffnang

Tuesday, February 1, 2011

LEMAK CILI PADI TENGGIRI DGN BELIMBING BULUH

Sekarang ni musim belimbing buluh, kebetulan ada sepokok kat rumah mak, kali ni buah lebat sungguh..geram tgk! halaman rumah pula ada cili padi dan serai..ikan tenggiri dah beli..pe lagi masak lemak cili padi la hari ni...belimbing tu akak je yg mkn anak2 & En hb x nak..masammm!!  sape suka belimbing buluh boleh jadi geng akak..meh akak bagi semangkuk..! :)



LEMAK CILI PADI TENGGIRI DGN BELIMBING BULUH
Resepi : Sofea@after6am

Bahan-bahan :

3 keping isi ikan tenggiri
3 ulas bwg putih 
3 ulas bawang merah
1 in halia
2 in kunyit hidup
cili padi ~ ikut pedas msing2
1 btg serai ~ dititik
2 caw santan pekat + 1 cwn santan cair
8 biji belimbing buluh ~ belah tgh tapi jgn putus
1 biji cili hijau
1 labu bwg besar ~ potong 4
1 helai daun kunyit  
2 helai daun limau purut
garam 
minyak menggoreng ikan & menumis

Cara:

1. Bersihkan ikan dgn limau nipis dan garam ~ utk buang hanyir ikan - bilas bersih, letakkan garam kunyit dan goreng setengah masak- angkat ketepikan.
2. Tumbuk halus cili padi, bawang putih, bwg merah, halia dan kunyit hidup.
3. Panaskan 3 sb minyak tumis serai &  bahan2 tumbuk hingga naik bau ~ api yg kuat nanti hangit.
4. Kemudian masukkan santan, garam dan kacau2 selalu supaya santan x pecah minyak & berketul.
5. Bila mendidih masukkan ikan, daun limau purut,bawang besar, cili hijau dan belimbing buluh. siap utk dihidang.
~ Jika tiada belimbing buluh boleh gantikan dgn asam keping dan buah tomato.
~ masak lemak cili padi ni setengah org suka rebus terus, akak pula suka tumis dulu bahan2 yg ditumbuk. Ikut style masing2 lah ye..!



2 comments:

  1. wah sedapnya lauk akak...dah bawa pinggan dh ni nak tumpang mkn hehehe...saya bawa maxican bun utk akak ni...buat minum ptg cicah ngan kopi panas..hehe

    ReplyDelete
  2. eeee geramnyer nengok belimbingg buluh tuhhh... rasa mcm nk telan wpon masam!

    ReplyDelete