Pages

Nuffnang

Wednesday, February 9, 2011

KERABU IKAN TONGKOL

Kalau kerabu tauge, timun, pucuk paku tu..pernah la mkn..tapi kerabu ikan x pernah rasa lagi..so kalau nak tau mcmana  rasa kena la buat..tgk kat blog Yani  sedap lak...hari ni beli ikan tongkol dan try buat..sedap la..mkn lak dgn nasi panas2..rasa limau kasturi dan pedas2 cili padi mmg menyelerakan...t.kasih kepada penyumbang resepi..!

KERABU IKAN TONGKOL
Bahan-bahan:
  • 1/2 ekor ikan Tongkol(ikan Kayu) sederhana besar
  • 2 labu bawang besar
  • 2 biji cili merah
  • 5 biji cili api (boleh tambah kalau suka)
  • sedikit air asam jawa dicampur dengan secubit belacan dibancuh
  • secubit garam ikut selera anda
  • air perahan limau kasturi/ limau nipis
  • sedikit gula ( ni sy tambah)
Cara-cara
  1. Ikan tongkol dicuci bersih dan dibelah dua
  2. lumurkan sedikit garam pada ikan dan dibakar
  3. Biar ikan masak sebelah baru dialihkan ke sebelah lagi
  4. Sementara menunggu ikan masak bolehlah menghiris nipis...bawangbesar, cili merah dan cili api
  5. Bila ikan dah masak perisi ikan macam nak buat kuah laksa
  6. Campurkan dengan bahan yang dihiris tadi
  7. gaulkan bersama dengan air asam & belacan, garam secukup rasa dan perahkan limau kasturi ....dah siap untuk dihidangkan...Cubalah!

7 comments:

  1. assalam kak, ada lagi tak kerabu ni kak..jom tukar ngan kerabu kupang saya....hehe

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...
    Kak pia ada lagi tak? Simpan sikit. Sok saya datang umah akak ye.

    ReplyDelete
  3. Norul pun dh buat kan..! mmg sedap...

    ReplyDelete
  4. wsalam Nieza..sedap tu nieza! jom tukar..;)

    ReplyDelete
  5. yani...sedap, sedap & sedap..hehe

    salam Sam..alaaa dh habis la, nanti buat akak hantar sepiring ye..! ;p

    ReplyDelete