Pages

Nuffnang

Saturday, January 22, 2011

KARI DAGING PELANDUK

Assalamualaikum dan selamat petang...tengah buat pe tu..pasti semua tgh berehat, maklum la baru lepas lunch..menu akak sekeluarga hari  ni agak special sikit, "sikit je x byk"...special kat kari tu je sbb daging pelanduk mmg susah nak dapat...tu pun order dgn mmber en hubby yg suka memburu...fikir punya fikir nak masa apa ye dgn sang pelanduk niii ? senang cerita masak kari lah...digandingkan dgn nasi serai dan kerabu taugeh..!



KARI DAGING PELANDUK

Bahan-bahan:
1 ekor pelanduk @ ayam @  daging lain pun boleh juga, jgn lak menangis kalau x de pelanduk.
2 1/2 peket kecil rempah kari daging- bancuh dgn sedikit air
4 sb kerisik- kalau rajin buat sndiri- lagi sedap!
1 biji tomato- potong 6
4 biji kentang-potong 2 @ 4
1/2 btg carrot
santan secukupnya
garam 

Bahan blend:
1 labu bwg besar
4 ulas bwg putih
1 in halia

bahan tumis:
4 ulas bwg merah-mayang
4 ulas bwg putih- mayang
1 in halia-hiris nipis
2 tangkai daun kari
sedikit kayu manis & bunga lawang.
2 tangkai daun kari
minyak

cara:
1. Potong dan bersihkan daging pelanduk dengan garam dan limau nipis. Biarkan 20 minit
     sebelum dibilas.
2. Panaskan minyak, tumis bahan2 tumis hingga harum dan masukkan bahan yg diblend.
     kacau2 sebentar dan masukkan rempah kari. Masak hingga pecah minyak.
3. kemudian masukkan daging dan sedikit air. Masak  sehingga daging lembut.
4. Masukkan santan, kentang & carrot dan masak hingga kentang empuk.
5. Akhir sekali masukkan buah tomato dan garam secukup rasa.

 Ni la rupa pelanduk ..x tunjuk nanti kata tipu pulak..;)

 Nasi serai..resepi boleh rujuk di sini

 kerabu taugeh

KERABU TAUGEH

Bahan-bahan:

Taugeh Rm1.00- buang ekor
Udang @ kerang -rebus dgn sedikit garam.
Daun kunyit,daun pegaga,bunga kantan –hiris halus
Cili kering@ cili boh + cili padi + belacan –tumbuk
5 sb kerisik
Sedikit air asam jawa ,garam & gula
 

Cara:
1.Taugeh basuh bersih dan celur sebentar..jgn sampai lembik. angkat dan toskan .
2. Dalam satu bekas, gaul cili yg telah di tumbuk tadi + kerisik +air asam jawa+garam

    & gula secukup rasa 
3. kemudian masukkan kerang atau udang, taugeh dan daun2 ulam yg telah dihiris halus.
4. Gaul semua dan siap utk dihidang.

4 comments:

  1. sedapnya daging pelanduk..mas pernah makan sekali masa kecik....

    ReplyDelete
  2. waaaa besar juga pelanduk tuh kan kak... tk penah mkn... rusa penah lah! rasa sket kak... hihi

    ReplyDelete
  3. hana..besar ler jugak...2 hari mkn baru habis ;p

    ReplyDelete